45th: CONFESSION OF A PERSON WHO ALWAYS FALLS SICK

CONFESSION BY :
*ARYANA (Female, 28, Government Servant, Married)

Assalamualaikum

I guess it is about time for this kind of confession to be made. 

All those cynicism, umpatan, kejian, fitnah dan ketidakadilan kepada golongan sebegini must be stopped.

Golongan yang selalu dipandang serong.
Golongan yang selalu dianaktirikan.
Golongan yang selalu disalah anggap.

Obviously everyone will eventually fall sick one way or another. But ada sesetengah golongan manusia (read : yang kurang bernasib baik) yang akan lebih kerap jatuh sakit berbanding orang lain. Istilah saintifik, saya taktahu. Tapi pengalaman sebenar, saya lebih daripada tahu.

Sikit-sikit, sakit kepala. Sikit-sikit, demam. Sikit-sikit, ke klinik. Sikit-sikit, warded.

As a person who has numerous health issues (migrain, gastritis, menstrual cramps, acute sinus, just to name a few. Hopefully janganlah bertambah-tambah lagi), saya dah merasa bagaimana sukarnya kehidupan berkerjaya bila berhadapan dengan bosses yang tidak (read : TIDAK MAHU) memahami. And the saddest part is when the boss is always (and I mean, ALWAYS) merupakan seorang perempuan. 

Ye, perempuan. Perempuan yang sepatutnya lebih memahami bahawa "sakit bulanan" tu memang akan berlaku secara bulanan. Bukan tahunan. Sebab tu dipanggil "datang bulan", bukan "datang tahun". Unless dia memang belum akil baligh so dia tak faham. But seriously, I HIGHLY doubt that.
Dan, ni baru bercakap pasal sakit orang perempuan. Belum lagi cakap pasal penyakit-penyakit yang lain. 

Maka, bermulalah episod neraka dalam kehidupan bila setiap kali ambil medical leave, kena caci, cerca, sindir, perli. Macamlah si penyindir tu robot yang tak pernah jatuh sakit, yang kedatangannya excel, yang committed kepada kerja 100%. MACAMLAH~
Tapi apa boleh buat. Manusia ni biasanya bila dah berada di atas, dan-dan jadik golongan paling tidak boleh bertolenransi di dunia. Bukan semua. No no no. Tapi, MAJORITI.

To those who think and assume that we (yes, I speak for all of us) are fakers who simply trying to find excuses to escape from work, let me tell you people one thing. 
When we (golongan yang GENUINELY selalu sakit) are not feeling well, ye, memang kami akan cuti sakit.
But when we are on top of our health, we will ALWAYS dedicate ourselves to work extra hard just because we feel the need to cover back hari-hari yang kita cuti sakit.

Sumber: www.stories.avvo.com

Personally speaking, me myself always ensure my KPIs at work tercapai no matter what. I know how important it is for me to catch up and perform just as much as those who work hard around me.
Tidak pernah terfikir nak jadik kan alasan sakit untuk mengelak buat kerja. Sebab seingat diri yang masih waras ni, walaupun selalu cuti sakit, handphone tak pernah sunyi dari panggilan and Whatsapp dari office tanya itu, tanya ini. And honestly, if it's urgent and important, I will not avoid to answer them.

Have it ever occurred to any of you guys out there yang sebenarnya golongan seperti kami ni TAKNAK pun jatuh sakit. Honestly, we want to be as healthy as ever. Kalau boleh, teringin nak ada kedatangan yang langsung TAKDE ambil medical leave dalam setahun. Ala-ala dapat Anugerah Kehadiran 100% masa kat sekolah dulu (yang tak pernah dapat pun sebab dari kecik memang purata akan demam 4 ke 5 kali dalam setahun. Tu baru demam, belum kira lagi keracunan makanan, gastrik, pening kepala, blabla).

Bukan nak merungut bila jatuh sakit. Gosh~come on you guys, seriously dah terpesong jauh sangat dah tu dari intipati sebenar entri ni. *rolling eyes*

Takde apa sebenarnya yang lebih saya harapkan selain daripada agar orang lebih memahami.

Ye, memang ada golongan yang sengaja "beli" mc, buat-buat sakit, mereka-reka alasan untuk tak masuk kerja or ponteng kelas. Tapi cubalah bukak mata, pandai bezakan golongan-golongan yang sebegini dengan yang genuinely memang sakit. Kesian laa sikit kat kitorang yang ikhlas dan jujur ni.

Bak kata pepatah, actually, ada dua pepatah yang nak disampaikan.

1 - Janganlah disebabkan setitik nila, rosak susu sebelanga.

2 - Just because you (siapa makan cili, dia terasa pedas) fake your sickness, does not mean everyone else is doing it as well.

Pepatah kedua tu tak berapa nak pepatah sangatlah. Sebab tu macam originally created by yours truly here. *snicker*

Anyway, I hope this confession will not offend anyone. I just want to put it out there that there is a certain group of people who needs support and more understanding bosses, colleagues and staffs, in order for them to perform in their workplace. Pressures given to them just because they are always taking medical leaves will definitely not make them any better but in fact, DEMOTIVATE them.

Just bear in mind plak untuk golongan ni, bila dah dapat orang sekeliling yang memahami, jangan ambil kesempatan. Orang dah faham kita, panjatkan syukur pada Tuhan. Alhamdulillah~

Salam menggemok and Toodles~

Assalamualaikum and Have a nice day.

P/S: *bukan nama sebenar


Comments

  1. Send my sympathies to Aryana.. she sounds like she really needs a good restful vacation... :D

    ReplyDelete
  2. Couldn't have said it any better. *HUGS*

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts