Skip to main content

45th: CONFESSION OF A PERSON WHO ALWAYS FALLS SICK

CONFESSION BY :
*Aryana (Female, 28, Government Servant, Married)

Assalamualaikum

I guess it is about time for this kind of confession to be made. 

All those cynicism, umpatan, kejian, fitnah dan ketidakadilan kepada golongan sebegini must be stopped.

Golongan yang selalu dipandang serong.
Golongan yang selalu dianaktirikan.
Golongan yang selalu disalah anggap.

Obviously everyone will eventually fall sick one way or another. But ada sesetengah golongan manusia (read : yang kurang bernasib baik) yang akan lebih kerap jatuh sakit berbanding orang lain. Istilah saintifik, saya taktahu. Tapi pengalaman sebenar, saya lebih daripada tahu.

Sikit-sikit, sakit kepala. Sikit-sikit, demam. Sikit-sikit, ke klinik. Sikit-sikit, warded.

As a person who has numerous health issues (migrain, gastritis, menstrual cramps, acute sinus, just to name a few. Hopefully janganlah bertambah-tambah lagi), saya dah merasa bagaimana sukarnya kehidupan berkerjaya bila berhadapan dengan bosses yang tidak (read : TIDAK MAHU) memahami. And the saddest part is when the boss is always (and I mean, ALWAYS) merupakan seorang perempuan. 

Ye, perempuan. Perempuan yang sepatutnya lebih memahami bahawa "sakit bulanan" tu memang akan berlaku secara bulanan. Bukan tahunan. Sebab tu dipanggil "datang bulan", bukan "datang tahun". Unless dia memang belum akil baligh so dia tak faham. But seriously, I HIGHLY doubt that.
Dan, ni baru bercakap pasal sakit orang perempuan. Belum lagi cakap pasal penyakit-penyakit yang lain. 

Maka, bermulalah episod neraka dalam kehidupan bila setiap kali ambil medical leave, kena caci, cerca, sindir, perli. Macamlah si penyindir tu robot yang tak pernah jatuh sakit, yang kedatangannya excel, yang committed kepada kerja 100%. MACAMLAH~
Tapi apa boleh buat. Manusia ni biasanya bila dah berada di atas, dan-dan jadik golongan paling tidak boleh bertolenransi di dunia. Bukan semua. No no no. Tapi, MAJORITI.

To those who think and assume that we (yes, I speak for all of us) are fakers who simply trying to find excuses to escape from work, let me tell you people one thing. 
When we (golongan yang GENUINELY selalu sakit) are not feeling well, ye, memang kami akan cuti sakit.
But when we are on top of our health, we will ALWAYS dedicate ourselves to work extra hard just because we feel the need to cover back hari-hari yang kita cuti sakit.

Sumber: www.stories.avvo.com

Personally speaking, me myself always ensure my KPIs at work tercapai no matter what. I know how important it is for me to catch up and perform just as much as those who work hard around me.
Tidak pernah terfikir nak jadik kan alasan sakit untuk mengelak buat kerja. Sebab seingat diri yang masih waras ni, walaupun selalu cuti sakit, handphone tak pernah sunyi dari panggilan and Whatsapp dari office tanya itu, tanya ini. And honestly, if it's urgent and important, I will not avoid to answer them.

Have it ever occurred to any of you guys out there yang sebenarnya golongan seperti kami ni TAKNAK pun jatuh sakit. Honestly, we want to be as healthy as ever. Kalau boleh, teringin nak ada kedatangan yang langsung TAKDE ambil medical leave dalam setahun. Ala-ala dapat Anugerah Kehadiran 100% masa kat sekolah dulu (yang tak pernah dapat pun sebab dari kecik memang purata akan demam 4 ke 5 kali dalam setahun. Tu baru demam, belum kira lagi keracunan makanan, gastrik, pening kepala, blabla).

Bukan nak merungut bila jatuh sakit. Gosh~come on you guys, seriously dah terpesong jauh sangat dah tu dari intipati sebenar entri ni. *rolling eyes*

Takde apa sebenarnya yang lebih saya harapkan selain daripada agar orang lebih memahami.

Ye, memang ada golongan yang sengaja "beli" mc, buat-buat sakit, mereka-reka alasan untuk tak masuk kerja or ponteng kelas. Tapi cubalah bukak mata, pandai bezakan golongan-golongan yang sebegini dengan yang genuinely memang sakit. Kesian laa sikit kat kitorang yang ikhlas dan jujur ni.

Bak kata pepatah, actually, ada dua pepatah yang nak disampaikan.

1 - Janganlah disebabkan setitik nila, rosak susu sebelanga.

2 - Just because you (siapa makan cili, dia terasa pedas) fake your sickness, does not mean everyone else is doing it as well.

Pepatah kedua tu tak berapa nak pepatah sangatlah. Sebab tu macam originally created by yours truly here. *snicker*

Anyway, I hope this confession will not offend anyone. I just want to put it out there that there is a certain group of people who needs support and more understanding bosses, colleagues and staffs, in order for them to perform in their workplace. Pressures given to them just because they are always taking medical leaves will definitely not make them any better but in fact, DEMOTIVATE them.

Just bear in mind plak untuk golongan ni, bila dah dapat orang sekeliling yang memahami, jangan ambil kesempatan. Orang dah faham kita, panjatkan syukur pada Tuhan. Alhamdulillah~

Salam menggemok and Toodles~

Assalamualaikum and Have a nice day.

P/S: *bukan nama sebenar


Comments

  1. Send my sympathies to Aryana.. she sounds like she really needs a good restful vacation... :D

    ReplyDelete
  2. Couldn't have said it any better. *HUGS*

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

43rd: CORET KURSUS KADET PTD (5/GRAND FINALE)

Assalamualaikum
Diam tak diam, it's been more than a year ever since I last updated my blog. Yes, you read it right. More than a YEAR (jadah, blogger apa update blog setahun sekali. Choiii~).
So many things have happened to me during 2015 until now. And I don't think there'll be any single post which is long enough to cater everything that I direly wanted to tell you guys. Seriously, if I can, I would loooooove to write a heck of a long post that'll make you guys wanna curse me, yet at the same time, wanna read it alllllll the way till the end (confident tu penting yaww~).
My writing style might have changed due to my current lifestyle (chewahh~cakap nak dramatik je kan). Actually what I'm tryna say is that, I no longer have the time (READ: sebenarnya malas. Lalala~) to sekejap italic, sekejap un-italic kan my font based on the language that I use. Therefore, pandai-pandai laa korang classify kan bahasa Malaysia ke bahasa Inggeris ke bahasa Sanskrit ke yang saya g…

21st: APA YANG LELAKI FIKIR TENTANG PEREMPUAN?

Assalamualaikum

Nak Kad Raya Special dari Si Arnab Gemok?? Klik sini --->Kad Raya Istimewa Si Arnab Gemok
Nak Hadiah Misteri yang Special?? Klik sini --->GA By Si Arnab Gemok

Rasa macam serius plak topik entri kali ni. 
Sebenarnya saya bukan suka sangat cakap pasal perbezaan. Tak kisah laa perbezaan antara pangkat ke harta ke darjat (antara dua darjat??) ke bangsa ke agama ke, and in this case, gender. Sebab bagi saya, kita semua homo sapiens (and some of us homosexual. What to do~ *angkat bahu*) and basically kita semua sama sahaja. Takde apa yang buat kita lebih istimewa, melainkan hanya dari view Tuhan je yang Maha Mengetahui taraf atau standard sebenar kita. 

Maksud saya, hanya Allah yang layak menghakimi kita semua.
Jadi mengapa masih wujud sesetengah golongan yang suka double standard, pilih bulu, dan juga rasa superior/memandang rendah kat others?? Dah bagus sangat ke mereka yang "pandai" menghakimi ni (mohon para Hakim jangan terasa) ??


Sumber: sodahead.com
Apa yang…

28th: SI ARNAB GEMOK WENT PTD INTERVIEW

Assalamualaikum

Helloooooooooooooooooooooooooooooooooooooo semua!!!
I know, I know. It's been a while~harap korengs semua masih belum lagi melupakan kewujudan Si Arnab Gemok di sini. 
Maafkan saya di atas ketiadaan entri baru sepanjang saya berhibernasi (adalah dalam hampir sebulan jugak. Ya Allah~lamanya. Maaf, maaf *tunduk laju-laju*)

Sebenarnya saya bukan berniat untuk mendiamkan diri mahupun bermalas-malasan mengabaikan blog saya ni. Saya sayang okay blog saya ni, apatah lagi para pembacanya (gittewww~). 
Walaupun kadang-kala terpaksa (Read: TERpaksa) hiatus selama beberapa ketika tapi itu tak bermakna saya cuba melarikan diri dari tanggungjawab. Ewah~tanggungjawab katanya!!

Buat pengetahuan umum (formal tak?? Kita ambil mood tajuk entri ni dari awal-awal kays), sekitar seminggu ke dua minggu yang lepas, saya banyak (banyak ke????) menghabiskan masa saya dengan menelaah dan menambah ilmu pengetahuan dari segi kenegaraan dan isu-isu semasa negara dan juga global. Waah, intelektual su…