Skip to main content

40th: CORET KURSUS KADET PTD (2)

Assalamualaikum
Hai orang-orang kampung, saya punya perkhabaran indah buat semua (ke??).
Kursus Kadet PTD akan dipendekkan dari 14 bulan kepada setahun sahaja. Yeayyy~
Kan saya udah bilang, perkhabaran baikkk punya. Ehehehehh~sekurang-kurangnya baik buat saya dan sekalian kadet laa.
Hellooo~korang tahu tak betapa kitorang mengcounting daysnya kat sana saban hari. Penat ok. Tu blom cerita pasal rindu kat family and our beloved ones lagi. Korang apa tahu.
Apapun, enjoy tetap enjoy. Hari-hari kat sana mana pernah yang tak dipenuhi dengan gelak tawa gilalalah, bak kata Stacy, "Tak sabar nak jadi gila."
Cakap punya cakap, baru sedar, eyh, dah lebih dua bulan rupanya saya tak update blog ni. Ehehehehh~maap le awak-awak semua. Kita busy laa pulekss sejak dua menjak ni. Ni pun dapat kesempatan nak menulis blog sebab (jengjengjeng), sama seperti dua bulan lalu, saya on MC. 
What? Seriously, again??
Ye, serius. Sekali lagi saya diberi cuti sakit  yang agak panjang (hampir 2 minggu) dan ye, sekali lagi semua ini berlaku semasa modul luar [Modul PEBAKA (Polis dan Bomba)] berlangsung. Cuma bezanya kali ni, saya dapatlah joined Modul Polis selama 4 hari. Pastu kena RTU
Cool sangat bunyiknya kan. Sampai naik kereta abang Polis hantar balik Intengah dari Maktab PDRM Cheras. Padahal kena send home packing immediately sebab takut jangkit kat orang lain. Yelah, yelah. Kita sedarlah kita kena chicken pox. Ye, ye. Memang bahaya. 
Takpe, esok saya akan kembali ke Intengah. Menghantui korang semua (especially yang kaki fobia tu, siaplah korang. Saya leseh-leseh kat korang bagi korang menggigil satu badan. Mwahahahahahh).
Weyh, saya dah sihat laa. Nak takut apa.Choii~
Anywaysss, entri kali ni saya tak banyak sangat nak bangga-bangga kan pencapaian diri setakat ni (sebab takde apa pun yang nak dibanggakan sebenarnya. Ahahahahahh). 
Lets just enjoy the photo album. Lagipun orang tua-tua kata, pictures speak thousand words kan. Maka tutup mulut, bukak laa mata~~
Mei nan bahagia dipenuhi dengan modul Genovasi.
Walaupun perit nak memerah otak cari idea-idea luar logik akal, tapi seriously, rindu gila modul ni!!!
Personal favorite so far!!!




Oh well, apalah ertinya gembira tanpa selfie duckface secara berjemaah kan??
Fed up?? Baiklah. Duckface no more.










Sadly, good thing has to come to an end. 
Tapi usahlah terus berduka kerana modul seterusnya pun best jugak. 
Cuma cuma cuma, penat weyh berulang alik Intengah - Kiara dari lepas subuh sampai 11 malam SETIAP HARI.
Takpelah, kita korban sket demi meraikan minggu terakhir seniors, batch EPIK. Batch PROTEJA sentiasa bersedia demi abang-abang dan kakak-kakak tersayang~ <3<3<3








Kalau singgah Intan Bukit Kiara, jangan lupa jenguk kolam ikan depa. Ada kura-kura yang super friendly (ataupun sekadar nak mintak makanan??). Kalau kita dekat je, mesti dia just keep swimming, just keep swimming kat kita.


Dinner handled by EPIK was nicely done!!!
Sampai kitorang pun terasa macam kitorang dah ready set to sail sekali dengan depa. Hohoho~




Bila kita baik, kita pun dapatlah reward pergi jalan-jalan. Katanya~
Jalan-jalan dalam erti kata lain, pergi kejohanan Boling (anjuran PROTEJA sendiri. Saya siap poyo-poyo jadik Sekretariat handled bahagian Hadiah) dan jugak Istana Negara.




Sebelum ke modul luar, kita basuh dulu apa-apa yang patut.
Takyah pening-pening kepala, lenguh-lenguh tangan, kita dobikan aje. Terima kasih kepada pencipta dobi self service. I love you long time.




Dan juga, terima kasih kepada pemilik Coolblog yang bukak kedai btol-btol sebelah dobi. Thanks~


 Next pit stop, Modul PEBAKA (Polis dan Bomba).




Baru nak fenfeeling jadik Inspektor Eliza, tetiba kecundang di hari keempat modul. Kena chicken pox lalu dihantar pulang ke rumah untuk berehat-rehat dan mengulang kaji pelajaran. Ahahahahh~tapi kegigihan seorang kadet tetap teguh walaupun muka dah bertepek dengan calamine lotion.
Tak percaya?? Saksikanlah seorang kadet berchicken pox sedang menyiapkan tugasan perseorangan. Hohoii~



Rasanya semua yang dah selalu singgah baca blog ni tahu kelemahan saya. Ye, haruslah family dan kesayangan-kesayangan dalam hidup saya. Mana boleh melalui hari-hari tanpa melepak dengan mereka bila ada masa yang terbebas dari ikatan kekadetan.



Semak muka terbaru,


Ada eye bags, fine lines, sunburn. 
Ok. Cukup sifat seorang kadet PTD.

Moga ada lagi entri dapat saya naikkan dalam bulan Ramadhan (yang bakal menjelang hujung minggu depan) yang dijangka kepadatan aktiviti memang awesome. 
No worries semua. Apalah erti hidup tanpa kesibukan. Tapi jangan lupa yang Maha Pencipta di atas sana kays.

Sebelum tu, in the spirit of World Cup Brazil 2014, saya belanja korang semua menatap Shakira yang hot~
Apapun, team saya dah balik kampung makan rojak Pak Mat tepi simpang.
Kita cuba 4 tahun lagi ye, Spain~



Salam menggemok. Toodles~

Assalamualaikum and Have a nice day chuolz!!!


Comments

  1. Panjang entri ko syaz..Hehe..Gigih aku baca tau :)
    tapi siyes sekarang kau makin cantik..Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks wiya for the ever on-going support~
      *pelukciumpelukcium*

      Delete
  2. oke jeless macam mana dia boleh buat entri yang panjang tapi xbosan. tetap nak roll down sampai bawah. sebijik perkataan pon xtinggal. haha...like ur entri 100 times !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awwwwwww~thanks darling!!!
      Kita pun baaaaaanyak lagi nak kena belajau pasal blogging ni wakk~ =D

      Delete
  3. awak..sy nk tnya..masa jd kadet PTD tu..mcm mana dgn financial awak? i mean ade yg ditanggung or byk guna duit sndiri? i saw u wear baju kadet polis, blazers and stuff..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello dearie~
      Basically we will get monthly allowance. No worries.
      Memang banyak nak pakai duit but you'll manage.
      Kalau uniform modul luar (contohnya Polis), semua kelengkapan uniform disediakan.
      Tapi blazer tu kena tempah and bayar sendiri.
      =)

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

43rd: CORET KURSUS KADET PTD (5/GRAND FINALE)

Assalamualaikum
Diam tak diam, it's been more than a year ever since I last updated my blog. Yes, you read it right. More than a YEAR (jadah, blogger apa update blog setahun sekali. Choiii~).
So many things have happened to me during 2015 until now. And I don't think there'll be any single post which is long enough to cater everything that I direly wanted to tell you guys. Seriously, if I can, I would loooooove to write a heck of a long post that'll make you guys wanna curse me, yet at the same time, wanna read it alllllll the way till the end (confident tu penting yaww~).
My writing style might have changed due to my current lifestyle (chewahh~cakap nak dramatik je kan). Actually what I'm tryna say is that, I no longer have the time (READ: sebenarnya malas. Lalala~) to sekejap italic, sekejap un-italic kan my font based on the language that I use. Therefore, pandai-pandai laa korang classify kan bahasa Malaysia ke bahasa Inggeris ke bahasa Sanskrit ke yang saya g…

21st: APA YANG LELAKI FIKIR TENTANG PEREMPUAN?

Assalamualaikum

Nak Kad Raya Special dari Si Arnab Gemok?? Klik sini --->Kad Raya Istimewa Si Arnab Gemok
Nak Hadiah Misteri yang Special?? Klik sini --->GA By Si Arnab Gemok

Rasa macam serius plak topik entri kali ni. 
Sebenarnya saya bukan suka sangat cakap pasal perbezaan. Tak kisah laa perbezaan antara pangkat ke harta ke darjat (antara dua darjat??) ke bangsa ke agama ke, and in this case, gender. Sebab bagi saya, kita semua homo sapiens (and some of us homosexual. What to do~ *angkat bahu*) and basically kita semua sama sahaja. Takde apa yang buat kita lebih istimewa, melainkan hanya dari view Tuhan je yang Maha Mengetahui taraf atau standard sebenar kita. 

Maksud saya, hanya Allah yang layak menghakimi kita semua.
Jadi mengapa masih wujud sesetengah golongan yang suka double standard, pilih bulu, dan juga rasa superior/memandang rendah kat others?? Dah bagus sangat ke mereka yang "pandai" menghakimi ni (mohon para Hakim jangan terasa) ??


Sumber: sodahead.com
Apa yang…

28th: SI ARNAB GEMOK WENT PTD INTERVIEW

Assalamualaikum

Helloooooooooooooooooooooooooooooooooooooo semua!!!
I know, I know. It's been a while~harap korengs semua masih belum lagi melupakan kewujudan Si Arnab Gemok di sini. 
Maafkan saya di atas ketiadaan entri baru sepanjang saya berhibernasi (adalah dalam hampir sebulan jugak. Ya Allah~lamanya. Maaf, maaf *tunduk laju-laju*)

Sebenarnya saya bukan berniat untuk mendiamkan diri mahupun bermalas-malasan mengabaikan blog saya ni. Saya sayang okay blog saya ni, apatah lagi para pembacanya (gittewww~). 
Walaupun kadang-kala terpaksa (Read: TERpaksa) hiatus selama beberapa ketika tapi itu tak bermakna saya cuba melarikan diri dari tanggungjawab. Ewah~tanggungjawab katanya!!

Buat pengetahuan umum (formal tak?? Kita ambil mood tajuk entri ni dari awal-awal kays), sekitar seminggu ke dua minggu yang lepas, saya banyak (banyak ke????) menghabiskan masa saya dengan menelaah dan menambah ilmu pengetahuan dari segi kenegaraan dan isu-isu semasa negara dan juga global. Waah, intelektual su…