UCAPENDEK SI ARNAB GEMOK 091013

Assalamualaikum

Referring to my Wordless Wednesday 2 entry, nak habaq mai awai-awai. Bukan ceq suka-suka nak letak pic muka sendiri untuk entri tu. Ada makna di sebalik penempelan pic muka ceq tu.

Agak-agak korengs perasan tak apa dia??

Haa btol laa tu!!
Saya baru sahaja secara rasminya joined Team Gigi Besi a.k.a pakai braces. 
Tulah nak tunjuk perubahan baru kat facial feature saya. Chewah~

Sumber: huntervalleyorthodontics.com.au 

Masa lepas saya post pic saya dah berbraces kat Instagram ( si_arnabgemok on Instagram ) haritu, ramai kawan-kawan yang dok tanya pasal berapa harganya, sakit tak, berpantang makan tak. So untuk entri Ucapendek kali ni saya nak briefing serba sket untuk korengs yang mahu tahu mengenai pemasangan braces saya ni.

My dentist baru je letak mendalah tu kat gigi saya Ahad yang baru-baru ni. 
My dentist said berkemungkinan tempoh saya pakai tak lama sebab gigi saya tak terlalu maju ke hadapan. Cuma ada satu gigi berlapis and nak tegakkan barisan atas gigi. Maybe around setahun lebih paling lama or less than that (maximum pakai is 2 tahun).

Dentist saya bagitahu saya boleh pilih antara 2 jenis braces yang ada. Either nak metal brackets or ceramic brackets. Korengs boleh google untuk tengok rupa both types. My dentist told me that the ceramic one is clearer and most people yang lebih dewasa suka pilih yang ni sebab tak nampak laa macam pakai braces sangat. Yang metal plak lebih visible (dah namanya pun letak besi kat gigi kannn~) but the advantage, each time pergi ketatkan braces tu, kita boleh pilih getah ikut apa warna yang kita nak.
(Note: Metal brackets lebih murah dari ceramic. And metal brackets lebih kuat/ketat berbanding ceramic)

Knowing me, korengs tahulah saya jenis yang suka something fancy, fancy ni kan.
So saya pun pilih laa yang metal. 

Masa pakai, tak rasa sakit pun. Cuma felt weird sebab mulut macam tak boleh nak tutup rapat. Took me one day untuk adjust cara bercakap and part nak makan, memang susah sket laa. 
Daging a.k.a semua yang liat-liat and also kekacang a.k.a semua yang keras-keras, memang tak boleh makan. My dentist also ingatkan me to forget my favorite snack (snack ke??), chewing gum, sepanjang pemakaian braces ni.
Ok, takpe. Demi gigi cantik. Ewahh~

Each time lepas makan, tak boleh malas. Kena berus gigi and bersihkan metal tu semua.
Ubat gigi, berus gigi, and ubat kumur, semua kena beli yang khas untuk ortho (the whole set is RM30). Tak boleh pakai yang sebarangan. 
I also bought this one box of wax untuk letak kat bahagian metal yang selalu bergeser dengan bibir. Tujuannya untuk elakkan ulser. So far, it's been doing wonder. Alhamdulillah~takde ulser setakat ni. ^^,

The total cost is yet to be determined sebab harga keseluruhan ikut tempoh pemakaian braces.
For now, saya dah bayar RM1.5K untuk the first treatment. The rest ikut appointment mingguan or bulanan. 
Maksudnya, each time pergi jumpa dentist, bayar ikut charge yang dikenakan. Minggu ni first time check up. Nanti baru tahu berapa kos nya.

So any other geng gigi besi out there??? Do share korengs punya experience kays. Sebab saya ni baru je pakai. Masih terkial-kial lagi time berus gigi. Susah jugak nak berus atas mendalah metal tu. Takut tertarik, tak pasal-pasal kang.

Salam menggemok. Toodles~

Assalamualaikum and Have a nice day chuolz!!!


LIKE WHAT YOU SEE? THEN FOLLOW MY BLOG !



Comments

  1. Pakai braces agak susah, mengikut kawan cakap.. senang dapat ulcer.. apa2pun. Good Luck with that!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah. Susah sket laa bila nak makan, kena pilih yang lembut2 and kena selalu berus gigi.
      Tapi insyaAllah lama2 ok kut.
      Thanks babe!!! ^^,

      Delete
  2. Nice sharing :) Umm tapi kan dear, sorry yea, pakai braces ni haram dr segi Islam..sbb mengubah asal kejadian yg Allah berikan..bnyk yg Qeela bace and dgr cmtu la..wallahualam..sorry yea..just bgtau ape yg Qeela tau ats persaudaraan sesama Islam..hope no hard feelings yea.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks for the reminder babe.
      But according to my ustazah masa sekolah dulu, it's not haram for as long as we have medical reason to wear it.
      Unless kita suka-suka pakai untuk fashion, then it's haram. ^^

      Delete
  3. oitt! gigi kau bukan dah cantik ke? huhu..
    anyway officemate aku ada pakai sorang, memang aku rasa macam nak tolong makan kan je untuk dia.. punyalah berhati-hati.. so, aku harap ko sukses ok pakai braces.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantik tu over laa sangat noks. ekekekek~
      kira susunan gigi aku okay laa, cuma nak perbetul ada satu gigi belah bawah ni berlapis.
      gigi tu selalu tergigit/ulser bahagian dalam mulut area dia.

      Delete
  4. 2 tahun? lamanya... man tak sanggup ooo.. takpelah gigi tak cantik sikit.. hehehe asalkan semua boleh makan.. hik hik hik

    ReplyDelete
    Replies
    1. sambil perbetul gigi, sambil diet katanya~ =P

      Delete

Post a Comment

Popular Posts