Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2013

30th: DAPUR SI ARNAB GEMOK SESI 1

Assalamualaikum

Salam Jumaat chuolz!!!

Hamagatz, I don't know about u guys, but for me, my favorite day of the week tentu-tentulah Jumaat (and Sabtu). Sudahlah Jumaat ni memang hari penuh barakah, lepas tu plak semua orang tahu kalau harini Jumaat, esoknya of course laa Sabtu, which is CUTI yaww!!!
Siapa tak suka cuti kannn~

Since esok is cuti, mesti ramai yang dah buat plan untuk buat macam-macam or pergi mana-mana yang awesome.
And, I believe, tak kurang jugak yang nak take this chance untuk stay at home and memasak for family and jugak untuk diri sendiri (especially for si bachelors and bachelorettes out there). 

So, for the first time since saya buat blog ni, saya nak share my own recipe. Ok, ok, NOT entirely my OWN. It's actually my mom's recipe but since resipi ni telah di"invented" kat dapur rumah kitorang, so saya take sedikit credit (bagi laa chan~) as this recipe is halfly-owned by yours truly over here. Mihiwhiw~ ^^,

Korengs pernah dengar tak pasal kek beras …

29th: COKLAT, KOPI, DAN AIDILADHA 2013 EDISI SI ARNAB GEMOK

Assalamualaikum

Rasanya memang dah belated nau kalau saya nak wish Selamat Hari Raya Aidiladha buat semua bloggermoks and readers blog saya ni. Tapi, saya tetap jugak nak wish!! Orang kata, better late than never.

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA 1434H
buat semua Muslimin Muslimat yang singgah membaca blog saya. Terima kasih sebesar-besar dan sebanyak-banyaknya~~
Moga Aidiladha kali ni membawa barakah buat kita semua. Berkorbanlah apa sahaja demi agama kita.
InsyaAllah~syurgalah tempat bagi mereka yang berniat baik. ^^,

Entri kali ni will be filled with quite lotsa piccas from a few days before Raya Haji until the day itself <--habaq mai awai-awai ni. Tujuannya just nak share with you guys apa yang telah saya lakukan sampai takdak masa nak update blog for the last one week. Rasa bersalah sangat biarkan korengs tertunggu-tunggu. Sampai ada yang tanya, "Weyh, kau memang dah tak suka membebel macam dulu lagi ke?? Apsal takde entri baru kat blog kau??". Oh my~sentap hokays. Terus pantas…

UCAPENDEK SI ARNAB GEMOK 091013

Assalamualaikum

Saya baru sahaja secara rasminya joined Team Gigi Besi a.k.a pakai braces. 
Tulah nak tunjuk perubahan baru kat facial feature saya. Chewah~


Sumber: huntervalleyorthodontics.com.au 
Masa lepas saya post pic saya dah berbraces kat Instagram ( si_arnabgemok on Instagram ) haritu, ramai kawan-kawan yang dok tanya pasal berapa harganya, sakit tak, berpantang makan tak. So untuk entri Ucapendek kali ni saya nak briefing serba sket untuk korengs yang mahu tahu mengenai pemasangan braces saya ni.

My dentist baru je letak mendalah tu kat gigi saya Ahad yang baru-baru ni. 
My dentist said berkemungkinan tempoh saya pakai tak lama sebab gigi saya tak terlalu maju ke hadapan. Cuma ada satu gigi berlapis and nak tegakkan barisan atas gigi. Maybe around setahun lebih paling lama or less than that (maximum pakai is 2 tahun).

Dentist saya bagitahu saya boleh pilih antara 2 jenis braces yang ada. Either nak metal brackets or ceramic brackets. Korengs boleh google untuk tengok rupa both types…

28th: SI ARNAB GEMOK WENT PTD INTERVIEW

Assalamualaikum

Helloooooooooooooooooooooooooooooooooooooo semua!!!
I know, I know. It's been a while~harap korengs semua masih belum lagi melupakan kewujudan Si Arnab Gemok di sini. 
Maafkan saya di atas ketiadaan entri baru sepanjang saya berhibernasi (adalah dalam hampir sebulan jugak. Ya Allah~lamanya. Maaf, maaf *tunduk laju-laju*)

Sebenarnya saya bukan berniat untuk mendiamkan diri mahupun bermalas-malasan mengabaikan blog saya ni. Saya sayang okay blog saya ni, apatah lagi para pembacanya (gittewww~). 
Walaupun kadang-kala terpaksa (Read: TERpaksa) hiatus selama beberapa ketika tapi itu tak bermakna saya cuba melarikan diri dari tanggungjawab. Ewah~tanggungjawab katanya!!

Buat pengetahuan umum (formal tak?? Kita ambil mood tajuk entri ni dari awal-awal kays), sekitar seminggu ke dua minggu yang lepas, saya banyak (banyak ke????) menghabiskan masa saya dengan menelaah dan menambah ilmu pengetahuan dari segi kenegaraan dan isu-isu semasa negara dan juga global. Waah, intelektual su…