Skip to main content

UCAPENDEK SI ARNAB GEMOK 130913

Assalamualaikum

Yesterday I got the "calling". 
It's my turn already. Nervousnya saya.
Sama-samalah tolong doakan kejayaan saya menempuhi bulan Oktober. Many things are about to happen to me next month. InsyaAllah moga Allah permudahkan semuanya~

(Note: Lately, banyak ada terbaca kat FB tentang ejaan perkataan "insyaAllah" yang supposedly should be spelled as "in shaa Allah". Plus, kalau kita eja "insyaAllah" / "inshaAllah" akan membawa maksud yang sangat berdosa. Is this true?? Atau adakah ini sama je seperti kes "Pikachu" membawa maksud pelik-pelik, yang pernah digembar-gemburkan suatu masa dulu?? Wallahualam~mohon sesiapa ada detailed info from reliable source/s, please share. TQVM~)

Oh ye, esok saya ada appointment dengan dentist saya. Semalam baru pergi buat scaling and x-ray rahang.
Apakah nasib saya esok?? Kita tunggu dan lihat kays.
Manalah tahu kalau-kalau ada perubahan bakal berlaku. *muka cuak*

Salam menggemok. Toodles~

Assalamualaikum and Have a nice day chuolz!!!


Comments

  1. perkongsian ilmu
    http://www.freevitamin.my/2013/09/cara-makan-set-kurus-shaklee-untuk.html

    ReplyDelete
  2. yehuuu~when is it? finally kan. n what's with the rahang xray?nk pasang braces kah?huhuhu

    eh pasai isu insyaAllah tu kan, as far as im concern, as long as cara sebutan/nahu arab (well itu adelah bahasa arab kan) betul, no matter how we spell dalam roman/rumi, xsalah.sbb ce pk la kan, kalau ramai sgt argue dgn cara kite eja in romanized nti buat org sebut lain dr arab punye spelling, well lain lidah lain sebutan, kite lidah baku, omputih lidah romanized, omkorea lidah kimchi etc. so letak la sebagaimana betul pun ejaan pasti lain di lidah org. maybe tiap kali kite kene letak arab spelling tiap kali naip? tp xsume org pulak mampu baca arab/jawi. huhu. camne tu? nmpk x maksud di situ? atau maybe kene letak pronunciation symbols tepi ejaan kite.haa...ini cara paling salamat.wee~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Exactly!!!
      Aku pun fikir, macam mana nak standardize kan ejaan sebab every bahasa ada cara ejaan berbeza.
      Aku pun rasa yang penting is how we pronounced the word.

      Pasal gigi a.k.a rahang aku tu, kena tunggu esok.
      Aku pun tak pasti apa depa nak pomenkan gigi aku ni haa.
      Ekekekekek~ =P

      Delete
  3. Actually it's not true, cz they said that the note was from Dr. Zakir Naik, with his images been using, but then he claim that it's not his page and he never said that, it's just that people using his images and name to do so.He also did explained about the terms and pronunciation.So, it's okay to use InsyaAllah or insyaaAllah. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah, kadang-kadang kalau nak share post berkaitan hukum-hakam, we must think twice.
      Sebab kalau tak betul, camnilah jadinya. Ramai yang konfius kan??
      Anyway, thanks for the info!! *two thumbs up* ^^,

      Delete
  4. sy selalu guna iA je..senang just gunakan singkatan..yang penting orang faham..kalau org xfaham pun sy tak rugi or berdosa pun..sbb yang penting bg sy apa yang kita cuba sampaikan je :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

21st: APA YANG LELAKI FIKIR TENTANG PEREMPUAN?

Assalamualaikum

Nak Kad Raya Special dari Si Arnab Gemok?? Klik sini --->Kad Raya Istimewa Si Arnab Gemok
Nak Hadiah Misteri yang Special?? Klik sini --->GA By Si Arnab Gemok

Rasa macam serius plak topik entri kali ni. 
Sebenarnya saya bukan suka sangat cakap pasal perbezaan. Tak kisah laa perbezaan antara pangkat ke harta ke darjat (antara dua darjat??) ke bangsa ke agama ke, and in this case, gender. Sebab bagi saya, kita semua homo sapiens (and some of us homosexual. What to do~ *angkat bahu*) and basically kita semua sama sahaja. Takde apa yang buat kita lebih istimewa, melainkan hanya dari view Tuhan je yang Maha Mengetahui taraf atau standard sebenar kita. 

Maksud saya, hanya Allah yang layak menghakimi kita semua.
Jadi mengapa masih wujud sesetengah golongan yang suka double standard, pilih bulu, dan juga rasa superior/memandang rendah kat others?? Dah bagus sangat ke mereka yang "pandai" menghakimi ni (mohon para Hakim jangan terasa) ??


Sumber: sodahead.com
Apa yang…

28th: SI ARNAB GEMOK WENT PTD INTERVIEW

Assalamualaikum

Helloooooooooooooooooooooooooooooooooooooo semua!!!
I know, I know. It's been a while~harap korengs semua masih belum lagi melupakan kewujudan Si Arnab Gemok di sini. 
Maafkan saya di atas ketiadaan entri baru sepanjang saya berhibernasi (adalah dalam hampir sebulan jugak. Ya Allah~lamanya. Maaf, maaf *tunduk laju-laju*)

Sebenarnya saya bukan berniat untuk mendiamkan diri mahupun bermalas-malasan mengabaikan blog saya ni. Saya sayang okay blog saya ni, apatah lagi para pembacanya (gittewww~). 
Walaupun kadang-kala terpaksa (Read: TERpaksa) hiatus selama beberapa ketika tapi itu tak bermakna saya cuba melarikan diri dari tanggungjawab. Ewah~tanggungjawab katanya!!

Buat pengetahuan umum (formal tak?? Kita ambil mood tajuk entri ni dari awal-awal kays), sekitar seminggu ke dua minggu yang lepas, saya banyak (banyak ke????) menghabiskan masa saya dengan menelaah dan menambah ilmu pengetahuan dari segi kenegaraan dan isu-isu semasa negara dan juga global. Waah, intelektual su…

43rd: CORET KURSUS KADET PTD (5/GRAND FINALE)

Assalamualaikum
Diam tak diam, it's been more than a year ever since I last updated my blog. Yes, you read it right. More than a YEAR (jadah, blogger apa update blog setahun sekali. Choiii~).
So many things have happened to me during 2015 until now. And I don't think there'll be any single post which is long enough to cater everything that I direly wanted to tell you guys. Seriously, if I can, I would loooooove to write a heck of a long post that'll make you guys wanna curse me, yet at the same time, wanna read it alllllll the way till the end (confident tu penting yaww~).
My writing style might have changed due to my current lifestyle (chewahh~cakap nak dramatik je kan). Actually what I'm tryna say is that, I no longer have the time (READ: sebenarnya malas. Lalala~) to sekejap italic, sekejap un-italic kan my font based on the language that I use. Therefore, pandai-pandai laa korang classify kan bahasa Malaysia ke bahasa Inggeris ke bahasa Sanskrit ke yang saya g…