Skip to main content

12th: PULAU LANGKAWI, PADANG BESAR, DAN SEDIKIT HASIL-MAHSUL

Assalamualaikum

First of all, SORRY, SORRY, dan SORRY kepada semua bloggermoks kesayangan sebab ai lewat sehari up kan entri baru. Saya promised nak up selewat-lewatnya semalam kan?? Tapi apakan daya, banyak pulen pekerjaan yang harus dilakukan sepanjang 2, 3 hari ni. *insert emoticon penat letih lelah*


So ini cerita dia, weekend yang lepas, saya join ikut rombongan ofis mak saya pergi ke utagha sana. Best baqhang!!! Sebenarnya saya memang minat negeri-negeri belah utara sana sebab kat sana tenang dia feel lain macam sket compared dengan negeri-negeri pantai barat sini. Bukannya saya tak suka negeri-negeri area selatan ni. Of course, of course, nak malls apa jaa habaq laa, semua ada. Nama pun pantai barat kenss, so harus laa ada unsur-unsur "kebaratan" yang telah di"terap"kan, if you gaiz know what I mean laa kan.


Tapi mana nak dapat nampak sawah padi terbentang luas tepi jalan. Kat Johor, hadoo?? Melaka, hadoo?? Nan hadoo kan. So rasanya korengs dah lebih paham apa yang saya nak sampaikan tadi. 

Therefore, ai memang jakun sket masa dalam bas haritu. Melekat tepi tingkap tengok "hijau-hijau" tu semua. TETAPI, ya Allah panasnya kat utara bukan main-main. And here I always thought Melaka dah cukup panas, rupanya kat sanunnn sana, mangaihh, mengelupas kulit muka baqhang!!!

Apa pun, rombongan itu tiptop. Sumpah nak pergi lagi. Perak, Pulau Langkawi, Perlis, and Padang Besar, korengs treated me superbly!!! Cuti-cuti Malaysia, I'll always choose you first before sibuk-sibuk nak melawat Korea ke Paris ke London ke. 


Malaysia is the bomb!!!


With my mom while waiting le ferry ke Pulau Langkawi at Jeti Kuala Perlis.




By the way, nak dijadikan pengalaman ngeri (dah takdir kami kan~), ferry trips kitorang (read: YES TRIPS, both pergi DAN balik), kena gelombang kuat sampai macam-macam laa kejadian awesomepowesome (read: actually NOT awesome at all) berlaku semasa dalam perjalanan. Babies menangis, orang tua mengucap panjang (dan kuat!), and riuh-rendah semua orang (ada yang muntahbelelah, ada yang ketakutan, and ada jugak yang buat-buat tak takut tapi lebih menampakkan ketakutan depa tanpa depa sedar). 

Saya?? Saya, jujur cakap, memang pening and loya, so akhirnya saya tidur sahaja sepanjang perjalanan pergi dan balik naik feri. Ini pilihan yang paling baik dan pintar untuk menangani mabuk laut. Terbukti!!

Disebabkan berjalan (a.k.a shopping) sakan sangat kat Pulau Langkawi sampai sekeping gambaq pun tak tangkap masa kat sana. Balik sini baru sedar. Apa daa~


Ni girls group pose kat Ladang Mangga Harum Manis kat Perlis. 




Whole group pose kat Taman Anggur, Perlis.
Panas apa semua kita tolak tepi, yang penting, work it, work it, pose, pose dulu!



Anggur-angguran bergayutan menayang-nayang body mereka. Nyamss~




Pose kepala senget itu wajib katanya.




So ini nak habaq dua purchases yang saya rasa paling berbaloi masa kat Pulau Langkawi:


1) Nusantara Gel Gamat (RM19.90 sahaja)




Saya dah cuba sapu pada ulser, jerawat, sunburned skin, and gusi bengkak. SEMUA baik lepas SEKALI sapuan. Sumpah tak tipu. So kalau korengs ke sana, jangan asik fikir pasal cekelat johh. Dapatkan gel gamat ni jugak. It's really effective. Berbaloi dengan pricing yang tak seberapa. Dapat sebotol. Banyak okay!


2) Meow! by Katy Perry (RM150.00 sahaja [for 100ml] )






Totally for those yang suka bau vanilla. Tapi yang ni kasi kaw-kaw punya. Korengs pernah bau perfume vanilla dari Body Shop?? Haa, kalau pernah, yang ni kira bau dia kuat ganda dua daripada yang tu and turut ada tambahan bau sweet-sweet floral sket. Sorry laa, ai tak pandai sangat nak describe beria, cuma nak sampaikan, bau perfume ni ENAK BERKRIM disukai ramai (kalau tak, takkan Katy Perry nak jadik dutanya kenss~). And baunya untuk sekali spray, boleh tahan dari pagi sampai laa malam. Serius! 


Masa kat Padang Besar takyah cakap laa, memang banyak gilss laa barang yang menarik, tertarik, depa memang the bom. Tapi apakan daya, takkan ceq nak hangkut semua bawak balik Melaka kan. So dalam banyak-banyak mendalah yang dijual kat sana, sempatlah ceq beli beberapa helai tudung, skirt, blouse, tshirt, and jugak kain songket untuk buat baju raya tahun ni (macam laa sempat nak tempah apa bagai semua kenss~). Foodies, foodies pun hadoo jugak. Mostly keropok, kerepek, and gajus. 

Ni one of the blouses yang paling ai puas hati beli, sebab dia bercorak tribal (kononnya hipster), selesa, and murah. Only RM20.00.



Sepanjang trip tu, ai nak share laa peneman setia ai siapa (atau apa sebenarnya). Yelah, orang kata jalan jauh and pergi plak tempat-tempat panas memang kulit kita akan sunburned, for sure. So untuk reduce kan ke"gelap"an yang melanda, saya syorkan korengs semua try pakai produk-produk ni. Sebab based on pengalaman trip saya kali ni, memang muka saya langsung tak bertambah "tona warna"nya. Freckles pun dapat dikurangkan (muka saya akan naik freckles bila terdedah lama bawah cahaya matahari. Korengs ada jugak tak??).


1) Bio Spring Water by Bio Essence (RM19.90 sahaja)




2) Ultra Protect Sunscreen Lotion by Banana Boat (RM28.90 sahaja)




Itulah sedikit sebanyak kisah hidup saya sepanjang minggu lepas. 

Weekend ni pulak apa cerita??
Ni lah ceritanya. 

Bathrooms renovation untuk bilik my parents,




and, bilik saya jugak.




Oh ye, dan ada satu kisah sadis weekend kali ni, Dak Puteh meragam. Mungkin kena tukar bateri. Atau mungkin mahu di servis. Ataupun jugak mungkin dia butuh perhatian guwe. Apapun, I'm worried. Sekian.


Salam menggemoks. Toodles~


Assalamualaikum and Have a good day chuolz!!!



Comments

  1. Teringat pulak mse naik feri dulu. Huu ombak kuat gila kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. Scary kan??
      Nak-nak plak bila kepala mula pening.
      Bukan apa, takut termuntah atas baju orang sebelah je.
      Hoho XD

      Delete
  2. Hai syaz..wahh seronok ko ber-trip bagai ke Utara ;)

    happi shopping tu uOlss..yang tak tahan tu, baju ala tribal tu corak dia cam baju aku. tapi kaler je lain..

    hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks noks.
      Bab-bab shopping ni, usah laa kau galakkan aku sangat, bahaya nanti jadiknya. Hohoii~
      Weyh, baju tribal tu kan sekarang tgh hot letopss. Mana-mana je aku p, semua dok pakai baju, shawls, skirt corak yang sama. Alahaiii~~

      Delete
  3. perkongsian pengalaman yang baik.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks for supporting my blog. ^^,

      Delete
  4. dah lupa perasaan naik feri...last naik thn 2003 kot..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masih sama je rasanya kut, cuma nasib i nak terkena gelombang kuat plaksss.
      Ekekekekek =B

      Delete
  5. wahhh~ ak pn terengat mse nek feri di suatu ketika dahulu...duk mmg dkt engine la, sbb da lamat xde seat dah. heaven sahngattt~ rase bile lah nk smp ke darat kan.ha-ha.
    btw suke sgt bathroom yg telah di-renovate itu!santeq okey~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dekat dengan enjin memang lagi awesomepowesome laa kansss~
      Aherher XD
      By the way, thanks!!! ^^

      Delete
  6. untunglah jalan utara. saya yg anak jati penang duduk kedah pon pegi langkawi sekali je..Hihi.. Pastu bukit bendera pon tak penah naik okkay.. Sadis >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. i pun jalan-jalan setahun sekali je ke utara.
      bukan sempat pegi semua tempat.
      tapi naik bukit bendera tu, u should try! best!!!

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

43rd: CORET KURSUS KADET PTD (5/GRAND FINALE)

Assalamualaikum
Diam tak diam, it's been more than a year ever since I last updated my blog. Yes, you read it right. More than a YEAR (jadah, blogger apa update blog setahun sekali. Choiii~).
So many things have happened to me during 2015 until now. And I don't think there'll be any single post which is long enough to cater everything that I direly wanted to tell you guys. Seriously, if I can, I would loooooove to write a heck of a long post that'll make you guys wanna curse me, yet at the same time, wanna read it alllllll the way till the end (confident tu penting yaww~).
My writing style might have changed due to my current lifestyle (chewahh~cakap nak dramatik je kan). Actually what I'm tryna say is that, I no longer have the time (READ: sebenarnya malas. Lalala~) to sekejap italic, sekejap un-italic kan my font based on the language that I use. Therefore, pandai-pandai laa korang classify kan bahasa Malaysia ke bahasa Inggeris ke bahasa Sanskrit ke yang saya g…

21st: APA YANG LELAKI FIKIR TENTANG PEREMPUAN?

Assalamualaikum

Nak Kad Raya Special dari Si Arnab Gemok?? Klik sini --->Kad Raya Istimewa Si Arnab Gemok
Nak Hadiah Misteri yang Special?? Klik sini --->GA By Si Arnab Gemok

Rasa macam serius plak topik entri kali ni. 
Sebenarnya saya bukan suka sangat cakap pasal perbezaan. Tak kisah laa perbezaan antara pangkat ke harta ke darjat (antara dua darjat??) ke bangsa ke agama ke, and in this case, gender. Sebab bagi saya, kita semua homo sapiens (and some of us homosexual. What to do~ *angkat bahu*) and basically kita semua sama sahaja. Takde apa yang buat kita lebih istimewa, melainkan hanya dari view Tuhan je yang Maha Mengetahui taraf atau standard sebenar kita. 

Maksud saya, hanya Allah yang layak menghakimi kita semua.
Jadi mengapa masih wujud sesetengah golongan yang suka double standard, pilih bulu, dan juga rasa superior/memandang rendah kat others?? Dah bagus sangat ke mereka yang "pandai" menghakimi ni (mohon para Hakim jangan terasa) ??


Sumber: sodahead.com
Apa yang…

4th: BUKAN UNTUK PEREMPUAN SAHAJA

Assalamualaikum

Apa habaq semua?? Sihat?? 
So entri kali ni, saya nak bercerita pasal a few products yang maybe akan menarik minat lebih ramai female readers instead of male readers. Tapi ni ceq nak habaq satu rahsia laa kan. Produk kecantikan laa ni, bukan untuk perempuan saja naa. Lelaki pun patut pay attention dekat penjagaan kulit depa. Sebab produk kecantikan bukannya all about make up je. Pencuci muka, toner, moisturizer, sun block, dan bagai-bagai lagi, tu semua penting nak bagi kulit kita terjaga di zaman-zaman banyak pencemaran sekarang ni. Jadi jangan laa rasa rugi untuk keluarkan sedikit belanja every month untuk beli serba sedikit produk penjagaan kulit muka chuolz. 

Kalau tak larat (bukan dari segi kudrat tapi dari segi ekonomi. Ceq paham~ceq paham. Ceq pun sama), takyah laa kita nak p usha-usha counter Shisheido, Lancome, apatah lagi SKII. Laa ni baaaaaaaaaaanyak dah produk berkualiti yang dikeluarkan dengan harga mampu milik. So, fret not my friends, meh saya tunjuk apa …