Skip to main content

8th: TENTANG WEEKEND, HADIAH HARI IBU, COUSINS MEET UP, DAN ASTRO ON-THE-GO

Assalamualaikum

Waah gigih tu harini sampai 2 entries baru saya siapkan. Bukan apa, dah lama tak membabblebebel, so bila dapat chan, memang payah nak berhenti. Ahahahh. Mak Jemah sangat ai ni chuolz!!

So entri kali ni just nak sum up kan activities saya sepanjang weekend yang baru lepas ni (27 dan 28 April 2013). Actually bukannya banyak mana pun tempat yang saya pergi. Cuma kesemua tempat dan aktiviti yang saya buat tu memakan masa, sampai langsung tak sempat menyempat mak nak berblogging noks!

My OOTD on Saturday (mohon maap atas kejanggalan posing-posing saya)



Descriptions: Shawl from KZ Nabihah Boutique
Cardigan from Fluffy Bunny Haus (own online boutique)
Floral Blouse from Brand Outlet Store
Skirt from a boutique at Kota Fesyen MITC
Legging (worn inside skirt) from Black Milk Project
Vintage One Of A Kind HandBag (gift from a friend)
Cheetah Motive Sneakers from Payless

Ni plak nak menunjukkan (BUKAN menunjuk-nunjuk. Jauh beza tu maknanya) arm candies yang ditibai pakai secara sederhana banyak di kedua-dua lengan kanan dan kiri.



Descriptions: Owl Watch (gift from a friend)
Gold and Silver Bangles, Rings, Necklace from Pinky Bears
Green Jade Bangle (gift from previous practical place's boss)
Red Jade Bracelet (gift from nenek)

Hari Sabtu started off dengan berjalan-jalan bersama-sama my mom and one of my cousins. Main reason was actually mak saya nak suruh saya cari bateri baru untuk Asus saya ni. Dah berbulan saya pakai lappy without battery. Last week saya blogwalking secara rawak and terjumpa this one blog (mintak ampun, mintak maap, mintak nyawa, memang terlupa sangat-sangat blog siapa yang saya jelajah tu. Tapi apa pun, arigato gozaimasu for the information) cakap betapa bahayanya gunakan lappy dengan direct power supply. Kata blogger tu, hardware lappy kita boleh rosak kalau on tak gunakan bateri sebab bateri boleh menyelaraskan voltan cas elektrik yang masuk mengikut kesesuaian hardware. Ai memang buta pasal ni semua so kalau macam nampak agak menyimpang maklumat ni, mohonlah sesiapa yang arif, betulkan ok? Ok? Deal. TQ! *flying kiss*


Cari punya cari, tak jumpa plak kedai yang menawarkan harga menggiurkan untuk replacement bateri Asus saya ni (paling murah jumpa kat Stygix Bukit Beruang, dapat around RM250. Itupun local, bukan original. Any suggestions, people??). Maka berjalanlah kami semua ke Aeon Bandaraya Melaka untuk mengisi perut masing-masing yang dah keriang-keriut. Almaklum laa dari pagi tak makan chuolz. Nak-nak plak kena kat Dewa (or Dewi??) Makan macam Si Arnab Gemok sorang ni. Memang tak laa kan nak bertahan lama.


Seperti yang kita semua tahu, Mother's Day atau Hari Ibu is around the corner (second Sunday in the month of May). Jadi after kitorang makan-makan di Aeon tu, saya dragged (BUKAN Drag Queen ok. Ai perempuan tulen. Kapishh!) my mom untuk pergi ke Mac City and dengan penuh eksaitednyess memilihkan hadiah Hari Ibu for her. Pilih punya pilih (ok ,ok, tak lama pun memilihnya. Ada laa dalam 15 minit je macam tu, sebab memang dah lama planned nak belikan my mom mendalah ni), ni lah hadiah Mother's Day/ Hari Ibu untuk mak saya tahun 2013! X)


iPad Mini 32Gb, White Color, Wifi + Cellular




Early Happy Mother's Day wish for my mom!! Saya sayang mama!! Muahmuah *kiss pipi kiri kanan pelukpeluk hugginghugging*




Yang kelakarnya, lagi lama memilih leather casing daripada memilih main product yang hendak dibeli. Yeah, yeah, I'm a weirdo that way. Jangan persoalkan kepelikkan diriku ini. T___T

Before next story, ni nak selitkan sket pasal application yang paling saya kagumi (dalam erti kata lain, yang paling saya batak a.k.a jakun kan) setakat ni. Balik-balik malam tu, saya dengan penuh gigih sebagai seorang anak mithali, tolonglah penuhkan iPad mini mak saya dengan men"download" applications yang useful bersesuaian dengan kegunaan beliau. Jadi application yang saya maksudkan tadi tak lain tak bukan ialah, FIND iPHONE (applicable to all Apple devices). Tadaa~



Kalau any Apple devices kita misplaced atau hilang atau dirampok, kita boleh guna application ni untuk lock or reset or cari balik kat mana letaknya devices kita yang MIA itu. InsyaAllah boleh dapat kesan punya. Awesomepowesome kan? Untuk Android ada tak??


Back to my Saturday activities, after membeli-belah apa yang patut, kitorang decided nak melawat nenek. Nenek saya sekarang dah jarang duduk di kampung sendirian. Biasanya nenek saya akan rotate duduk di rumah anak-anak. For now, nenek saya berada di rumah one of my aunties di Jasin. So berkelanalah kami ke sana dengan penuh girang. Over there I met up with my three other cousins and bergebanglah dari petang sampai ke malam.


Dua bersaudara, Hang Arnab Gemok dan Hang Monyet Kurus




Kanak-kanak yang dipergunakan (tiada niat songsang, serong, mahupun menyimpang. Hanya ingin berkongsi kecomelan dan ke"innocent"an adik saudara saya)




Bebintang hasil kreativiti nenek saya (nenek ai kreatif and rajin tahu!!) and monumen arnab gemok dedikasi buatku hasil pembelian (betul tu, BELI, bukan buat sendiri) another cousin of mine. Thanks! Terharu~ :')




Lagi satu nak share, masa jalan-jalan haritu, pergi bakeri, The Baker's Cottage, beli roti (rutin biasa everytime pergi shopping memang mak saya akan beli 2, 3 plastik roti. Untuk buat sarapan katanya), saya ternampak satu kotak tart nanas ni nampak macam sedap je. Saya pun belilah.

Kononnya nak cuba, sekali macam "Eh, sedap gila ok!!!". Serius sedap. Rasa macam tart nanas masa Hari Raya pun ada. 



Tart nanas beratur penuh disiplin sebanyak 3 tingkat di dalam kotak (kira-kira 42 biji berharga sekitar RM19, kalau tak silap)




Basically itulah hasil mahsul sepanjang hujung minggu lalu. Dah kata dah tak banyak mana pun. Entah macam mana laa time management saya. Memang lari teruk kan? Padahal bajet nak up satu entri malam semalam tapi biasalah, procrastination itu sangat irresistible. Maka maafkan saya~


Anyway, calling ALL MYVIPs out there, jangan lupa duduk melekat depan tv di rumah masing-masing hari Rabu, 1st May 2013, 6 PM nanti. Kenapa? Sebab ada BIGBANG ALIVE AROUND THE WORLD show (including back stage punya cerita laa der!!). Serius rasa nak sawan. KAN?!! So jangan lupa tengok Astro channel 713, MTV nanti tahu! Beritahu semua geng-geng VIP kita!




Bagi yang tak dapat be at home, apa kata korengs awal-awal register Astro On-The-Go kat smart phones or tablet PC korengs. Here is how:


How To Subscribe Astro On The Go


InsyaAllah jumpa lagi on my next entry. Till then, take care tahu!


Salam menggemok. Toodles~


Assalamualaikum and Have a good day chuolz!!!




Comments

  1. Hai syaz.. wehh nak tart nenas tu..dan dan cantik sangat monumen arnab ngan bebintang..Nakk!! ko buatkan untuk aku boleh? ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. tart nanas ada lagi beberapa ketoi. nak sold out dah, aku tibai makan, paham-paham jelah kan. ahahahh.
      bintang2 tu kena laa tempah kat nenek aku. and mendalah arnab tu adik sedara aku mintak senior dia buatkan. nak harapkan aku buat memang tak laa, wiya. =P

      Delete
  2. MasyaAllah! How nice tht you treat your mum to an awesome+coolest gift to date!!I am so inspired and so happy to see you and your mum coping up with stuff. You go girl!! So thankful that Allah SWT has given me one of the most amazing bestfriend i ever have. :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hey hey kenobi!! Alhamdulillah my mom and I have been able to carry on with our lives with the supports of family&friends. U guys gave us strengths&motivations. And of coz most importantly, Allah SWT.
      Sekarang tengah proses mengajar mak ak mahir pakai mendalah tu. Aint easy I tell ya. Ahahahh. XD

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

21st: APA YANG LELAKI FIKIR TENTANG PEREMPUAN?

Assalamualaikum

Nak Kad Raya Special dari Si Arnab Gemok?? Klik sini --->Kad Raya Istimewa Si Arnab Gemok
Nak Hadiah Misteri yang Special?? Klik sini --->GA By Si Arnab Gemok

Rasa macam serius plak topik entri kali ni. 
Sebenarnya saya bukan suka sangat cakap pasal perbezaan. Tak kisah laa perbezaan antara pangkat ke harta ke darjat (antara dua darjat??) ke bangsa ke agama ke, and in this case, gender. Sebab bagi saya, kita semua homo sapiens (and some of us homosexual. What to do~ *angkat bahu*) and basically kita semua sama sahaja. Takde apa yang buat kita lebih istimewa, melainkan hanya dari view Tuhan je yang Maha Mengetahui taraf atau standard sebenar kita. 

Maksud saya, hanya Allah yang layak menghakimi kita semua.
Jadi mengapa masih wujud sesetengah golongan yang suka double standard, pilih bulu, dan juga rasa superior/memandang rendah kat others?? Dah bagus sangat ke mereka yang "pandai" menghakimi ni (mohon para Hakim jangan terasa) ??


Sumber: sodahead.com
Apa yang…

28th: SI ARNAB GEMOK WENT PTD INTERVIEW

Assalamualaikum

Helloooooooooooooooooooooooooooooooooooooo semua!!!
I know, I know. It's been a while~harap korengs semua masih belum lagi melupakan kewujudan Si Arnab Gemok di sini. 
Maafkan saya di atas ketiadaan entri baru sepanjang saya berhibernasi (adalah dalam hampir sebulan jugak. Ya Allah~lamanya. Maaf, maaf *tunduk laju-laju*)

Sebenarnya saya bukan berniat untuk mendiamkan diri mahupun bermalas-malasan mengabaikan blog saya ni. Saya sayang okay blog saya ni, apatah lagi para pembacanya (gittewww~). 
Walaupun kadang-kala terpaksa (Read: TERpaksa) hiatus selama beberapa ketika tapi itu tak bermakna saya cuba melarikan diri dari tanggungjawab. Ewah~tanggungjawab katanya!!

Buat pengetahuan umum (formal tak?? Kita ambil mood tajuk entri ni dari awal-awal kays), sekitar seminggu ke dua minggu yang lepas, saya banyak (banyak ke????) menghabiskan masa saya dengan menelaah dan menambah ilmu pengetahuan dari segi kenegaraan dan isu-isu semasa negara dan juga global. Waah, intelektual su…

43rd: CORET KURSUS KADET PTD (5/GRAND FINALE)

Assalamualaikum
Diam tak diam, it's been more than a year ever since I last updated my blog. Yes, you read it right. More than a YEAR (jadah, blogger apa update blog setahun sekali. Choiii~).
So many things have happened to me during 2015 until now. And I don't think there'll be any single post which is long enough to cater everything that I direly wanted to tell you guys. Seriously, if I can, I would loooooove to write a heck of a long post that'll make you guys wanna curse me, yet at the same time, wanna read it alllllll the way till the end (confident tu penting yaww~).
My writing style might have changed due to my current lifestyle (chewahh~cakap nak dramatik je kan). Actually what I'm tryna say is that, I no longer have the time (READ: sebenarnya malas. Lalala~) to sekejap italic, sekejap un-italic kan my font based on the language that I use. Therefore, pandai-pandai laa korang classify kan bahasa Malaysia ke bahasa Inggeris ke bahasa Sanskrit ke yang saya g…