8th: TENTANG WEEKEND, HADIAH HARI IBU, COUSINS MEET UP, DAN ASTRO ON-THE-GO

Assalamualaikum

Waah gigih tu harini sampai 2 entries baru saya siapkan. Bukan apa, dah lama tak membabblebebel, so bila dapat chan, memang payah nak berhenti. Ahahahh. Mak Jemah sangat ai ni chuolz!!

So entri kali ni just nak sum up kan activities saya sepanjang weekend yang baru lepas ni (27 dan 28 April 2013). Actually bukannya banyak mana pun tempat yang saya pergi. Cuma kesemua tempat dan aktiviti yang saya buat tu memakan masa, sampai langsung tak sempat menyempat mak nak berblogging noks!

My OOTD on Saturday (mohon maap atas kejanggalan posing-posing saya)



Descriptions: Shawl from KZ Nabihah Boutique
Cardigan from Fluffy Bunny Haus (own online boutique)
Floral Blouse from Brand Outlet Store
Skirt from a boutique at Kota Fesyen MITC
Legging (worn inside skirt) from Black Milk Project
Vintage One Of A Kind HandBag (gift from a friend)
Cheetah Motive Sneakers from Payless

Ni plak nak menunjukkan (BUKAN menunjuk-nunjuk. Jauh beza tu maknanya) arm candies yang ditibai pakai secara sederhana banyak di kedua-dua lengan kanan dan kiri.



Descriptions: Owl Watch (gift from a friend)
Gold and Silver Bangles, Rings, Necklace from Pinky Bears
Green Jade Bangle (gift from previous practical place's boss)
Red Jade Bracelet (gift from nenek)

Hari Sabtu started off dengan berjalan-jalan bersama-sama my mom and one of my cousins. Main reason was actually mak saya nak suruh saya cari bateri baru untuk Asus saya ni. Dah berbulan saya pakai lappy without battery. Last week saya blogwalking secara rawak and terjumpa this one blog (mintak ampun, mintak maap, mintak nyawa, memang terlupa sangat-sangat blog siapa yang saya jelajah tu. Tapi apa pun, arigato gozaimasu for the information) cakap betapa bahayanya gunakan lappy dengan direct power supply. Kata blogger tu, hardware lappy kita boleh rosak kalau on tak gunakan bateri sebab bateri boleh menyelaraskan voltan cas elektrik yang masuk mengikut kesesuaian hardware. Ai memang buta pasal ni semua so kalau macam nampak agak menyimpang maklumat ni, mohonlah sesiapa yang arif, betulkan ok? Ok? Deal. TQ! *flying kiss*


Cari punya cari, tak jumpa plak kedai yang menawarkan harga menggiurkan untuk replacement bateri Asus saya ni (paling murah jumpa kat Stygix Bukit Beruang, dapat around RM250. Itupun local, bukan original. Any suggestions, people??). Maka berjalanlah kami semua ke Aeon Bandaraya Melaka untuk mengisi perut masing-masing yang dah keriang-keriut. Almaklum laa dari pagi tak makan chuolz. Nak-nak plak kena kat Dewa (or Dewi??) Makan macam Si Arnab Gemok sorang ni. Memang tak laa kan nak bertahan lama.


Seperti yang kita semua tahu, Mother's Day atau Hari Ibu is around the corner (second Sunday in the month of May). Jadi after kitorang makan-makan di Aeon tu, saya dragged (BUKAN Drag Queen ok. Ai perempuan tulen. Kapishh!) my mom untuk pergi ke Mac City and dengan penuh eksaitednyess memilihkan hadiah Hari Ibu for her. Pilih punya pilih (ok ,ok, tak lama pun memilihnya. Ada laa dalam 15 minit je macam tu, sebab memang dah lama planned nak belikan my mom mendalah ni), ni lah hadiah Mother's Day/ Hari Ibu untuk mak saya tahun 2013! X)


iPad Mini 32Gb, White Color, Wifi + Cellular




Early Happy Mother's Day wish for my mom!! Saya sayang mama!! Muahmuah *kiss pipi kiri kanan pelukpeluk hugginghugging*




Yang kelakarnya, lagi lama memilih leather casing daripada memilih main product yang hendak dibeli. Yeah, yeah, I'm a weirdo that way. Jangan persoalkan kepelikkan diriku ini. T___T

Before next story, ni nak selitkan sket pasal application yang paling saya kagumi (dalam erti kata lain, yang paling saya batak a.k.a jakun kan) setakat ni. Balik-balik malam tu, saya dengan penuh gigih sebagai seorang anak mithali, tolonglah penuhkan iPad mini mak saya dengan men"download" applications yang useful bersesuaian dengan kegunaan beliau. Jadi application yang saya maksudkan tadi tak lain tak bukan ialah, FIND iPHONE (applicable to all Apple devices). Tadaa~



Kalau any Apple devices kita misplaced atau hilang atau dirampok, kita boleh guna application ni untuk lock or reset or cari balik kat mana letaknya devices kita yang MIA itu. InsyaAllah boleh dapat kesan punya. Awesomepowesome kan? Untuk Android ada tak??


Back to my Saturday activities, after membeli-belah apa yang patut, kitorang decided nak melawat nenek. Nenek saya sekarang dah jarang duduk di kampung sendirian. Biasanya nenek saya akan rotate duduk di rumah anak-anak. For now, nenek saya berada di rumah one of my aunties di Jasin. So berkelanalah kami ke sana dengan penuh girang. Over there I met up with my three other cousins and bergebanglah dari petang sampai ke malam.


Dua bersaudara, Hang Arnab Gemok dan Hang Monyet Kurus




Kanak-kanak yang dipergunakan (tiada niat songsang, serong, mahupun menyimpang. Hanya ingin berkongsi kecomelan dan ke"innocent"an adik saudara saya)




Bebintang hasil kreativiti nenek saya (nenek ai kreatif and rajin tahu!!) and monumen arnab gemok dedikasi buatku hasil pembelian (betul tu, BELI, bukan buat sendiri) another cousin of mine. Thanks! Terharu~ :')




Lagi satu nak share, masa jalan-jalan haritu, pergi bakeri, The Baker's Cottage, beli roti (rutin biasa everytime pergi shopping memang mak saya akan beli 2, 3 plastik roti. Untuk buat sarapan katanya), saya ternampak satu kotak tart nanas ni nampak macam sedap je. Saya pun belilah.

Kononnya nak cuba, sekali macam "Eh, sedap gila ok!!!". Serius sedap. Rasa macam tart nanas masa Hari Raya pun ada. 


Tart nanas beratur penuh disiplin sebanyak 3 tingkat di dalam kotak (kira-kira 42 biji berharga sekitar RM19, kalau tak silap)




Basically itulah hasil mahsul sepanjang hujung minggu lalu. Dah kata dah tak banyak mana pun. Entah macam mana laa time management saya. Memang lari teruk kan? Padahal bajet nak up satu entri malam semalam tapi biasalah, procrastination itu sangat irresistible. Maka maafkan saya~


Anyway, calling ALL MYVIPs out there, jangan lupa duduk melekat depan tv di rumah masing-masing hari Rabu, 1st May 2013, 6 PM nanti. Kenapa? Sebab ada BIGBANG ALIVE AROUND THE WORLD show (including back stage punya cerita laa der!!). Serius rasa nak sawan. KAN?!! So jangan lupa tengok Astro channel 713, MTV nanti tahu! Beritahu semua geng-geng VIP kita!




Bagi yang tak dapat be at home, apa kata korengs awal-awal register Astro On-The-Go kat smart phones or tablet PC korengs. Here is how:


How To Subscribe Astro On The Go


InsyaAllah jumpa lagi on my next entry. Till then, take care tahu!


Salam menggemok. Toodles~


Assalamualaikum and Have a good day chuolz!!!



LIKE WHAT YOU SEE? THEN FOLLOW MY BLOG !

Comments

  1. Hai syaz.. wehh nak tart nenas tu..dan dan cantik sangat monumen arnab ngan bebintang..Nakk!! ko buatkan untuk aku boleh? ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. tart nanas ada lagi beberapa ketoi. nak sold out dah, aku tibai makan, paham-paham jelah kan. ahahahh.
      bintang2 tu kena laa tempah kat nenek aku. and mendalah arnab tu adik sedara aku mintak senior dia buatkan. nak harapkan aku buat memang tak laa, wiya. =P

      Delete
  2. MasyaAllah! How nice tht you treat your mum to an awesome+coolest gift to date!!I am so inspired and so happy to see you and your mum coping up with stuff. You go girl!! So thankful that Allah SWT has given me one of the most amazing bestfriend i ever have. :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hey hey kenobi!! Alhamdulillah my mom and I have been able to carry on with our lives with the supports of family&friends. U guys gave us strengths&motivations. And of coz most importantly, Allah SWT.
      Sekarang tengah proses mengajar mak ak mahir pakai mendalah tu. Aint easy I tell ya. Ahahahh. XD

      Delete

Post a Comment

Popular Posts